Op deze site vind je wat handige documentjes, clips en links naar goede publicaties of fijn materiaal. Heb je zelf tips, laat het ons weten! Samen verbeteren we ons onderwijs.
Snelle Schoolscan voor Lezen met Begrip
Met deze scan heb je vlug een beeld van hoe begrijpend lezen is verankerd in de school. De scan is gebaseerd op de aanbevelingen die de Taalraad deed naar aanleiding van een publicatie van de Taalunie.
Helder tekstonderwijs: de KLOK-methode
De Leesacademie ontwikkelde de afgelopen jaren een duidelijke tekstonderwijsvisie: werk via de KLOK-methode:
Kies op een verantwoorde wijze je leerstof.
Leg in heldere instructies je leerstof uit.
Oefen op gezette tijden de leerstof in.
Kijk terug op je proces en je opbrengst
Meer weten over KLOK op jouw school? Mail ons!
Categorieën van woorden
Heb je tijdens een van onze bijeenkomsten iets gehoord over categorieën van woorden en wil je het overzicht downloaden? Klik dan hier.
Kennisclip Toetsen van Woorden
Wel of niet de de CITO? Wel of niet de methodetoetsen? Leerkrachten worstelen soms met het toetsen van woordenschat. In deze kennisclip leggen we kort uit wat de functie van deze toetsen is. Daarna kun je bepalen wat jij goed vindt. Want meten begint met weten.
Hulpkaart vragen stellen
Het is belangrijk om de juiste vragen bij teksten te formuleren. Deze hulpkaart geeft je inspiratie voor verschillende vraagtypes.
Sleutels voor effectief begrijpend lezen
Onlangs verscheen er een Vlaamse publicatie over effectief leesonderwijs. Deze publicatie is een van de grondslagen van onze training Teksten Ontrafeld. Je vindt hem hier.
Leerlijnen
Op zoek naar de leerlijnen voor leesvaardigheid? Je vindt ze in deze bijdrage.